Er is van alles aan de hand in vermogensland.
Met deze update ben je op de hoogte!

Er is de laatste tijd heel veel veranderd en er komen nog meer veranderingen aan op het gebied van economie en belastingzaken. Daarom is het goed om de keuzes die je misschien jaren geleden hebt gemaakt nog eens te bekijken en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Aan de hand van deze drie onderwerpen helpen we je op weg bij het updaten van je vermogensplan: 

Hogere belasting op vermogen 

Beleggen vs sparen 

Investeren in vastgoed anno 2023 

Vanaf 2023: hogere belasting op vermogen 

De vermogensbelasting in Nederland is momenteel gebaseerd op fictief rendement. Maak je verlies op je beleggingen, dan betaal je alsnog vermogensbelasting. Is je rendement hoger dan het fictieve rendement? Dan heb je geluk!  

De rechter heeft eind 2021 besloten dat dit een oneerlijke situatie is en nu wordt ons belastingsysteem op de schop gegooid. We gaan naar een situatie waarin het daadwerkelijke rendement wordt belast.  Maar systemen aanpassen en onze belastingdienst, dat blijft een lastig huwelijk. Het is de bedoeling dat het systeem o.b.v. daadwerkelijk rendement in 2027 operationeel is. Tot die tijd werkt de belastingdienst met een vernieuwde fictieve rendementsheffing.  

 

Wat betekent dit voor mij? 

Vrijstelling heffingsvrij vermogen  

Allereerst is het goed om te weten dat er een vrijstelling is bepaald voor de vermogensbelasting. Als je alleenstaand bent, geldt de vrijstelling tot €57.000. Heb je een fiscaal partner, dan geldt de vrijstelling tot €114.000. Onder deze bedragen betaal je dus geen vermogensbelasting.  Heb je in box 3 vermogen boven die drempel? Dan zul je vermogensbelasting moeten betalen.

 

(Spaar)geld vs. ander vermogen 

De belastingdienst wil rendement op vermogen belasten. Daarom wordt er binnen je vermogen onderscheid gemaakt tussen (spaar)geld en ander vermogen.  Voor deze twee categorieën zijn verschillende belastingtarieven bepaald. De rendementsheffing op spaargeld is voor 2023 voorlopig op 0,36 % vastgesteld. Voor al het andere vermogen (vastgoed, aandelen, obligaties, etc.) in box 3 geldt in 2023 een fictief rendement van 6,17%.  Uiteindelijk wordt je fictieve rendement na aftrek van de vrijstelling belast tegen 32%.

Schulden 

(Een deel van) je schuld in box 3 is aftrekbaar van de vermogensbelasting. Hoe dit precies zit is sterk afhankelijk van het type schuld.  

 

Eigen woning  

Je eigen huis valt in belastingbox 1. Over de overwaarde op je eigen huis hoef je dus geen belasting te betalen.  

 

We begrijpen als je met vragen zit na het lezen van deze informatie. En zoals bij veel geldzaken: iedere situatie is uniek. Dus zit je met vragen? Neem dan gerust contact op. We beantwoorden ze graag, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.  Wil jij jezelf verdiepen in vermogensbelasting? Bekijk dan deze pagina.  

 

Je kunt zelf aan de slag gaan met plannen en verschillende (alternatieve) vormen van pensioenopbouw. Echter uit onderzoek is gebleken dat mensen die samenwerken met een financieel adviseur om pensioen of vermogen op te bouwen, veel succesvoller zijn in het opstellen en uitvoeren van een goed plan. Er is namelijk nogal wat mogelijk en iedere situatie is uniek. We kunnen je hier dus niet ter plekke een duidelijk plan voorschotelen, maar we kunnen je wel helpen. Wil je hulp bij het opstellen van een pensioenplan? Schakel dan je Vixxer in!  

Koopkracht sparen vs beleggen

Met de huidige inflatie blijft het de vraag: sparen of investeren. We leggen deze twee opties naast elkaar om je meer inzicht te geven in welke van de twee het beste bij jou past.  

 

Sparen

Sparen is een redelijk veilige manier om vermogen op te bouwen. Maar de afgelopen jaren zijn helaas niet gunstig geweest voor spaarders. De rente op spaargeld lag ontzettend laag en door de sterke inflatie is spaargeld veel minder waard geworden. Nu is de afgelopen maanden de spaarrente weer iets gestegen. Hierdoor wordt sparen weer een gunstigere optie. Toch verlies je op dit moment bij sparen nog steeds veel koopkracht omdat de inflatie een stuk hoger ligt dan wat de bank aan jou betaalt voor het stallen van je zuurverdiende euro’s.  

Beleggen in aandelen 

Als het verlies in koopkracht tijdens het sparen je toch teveel dwars zit, dan is beleggen in aandelen wellicht iets voor jou. Beleggen is een manier om hogere rendementen te behalen. Historisch gezien presteren aandelen beter ten opzichte van spaarrentes. Maar om te kunnen beleggen is het belangrijk dat je goed begrijpt wat de risico’s zijn en hoe je (delen van) risico’s kunt indekken door spreiding. Beleggen in aandelen is dus risicovoller, vereist kennis en een plan van aanpak. Vixx helpt je daar graag bij. We kunnen een persoonlijk plan voor je opstellen en samen aan je beleggingsvermogen bouwen.  

Een goede manier om vermogen op te bouwen is om een gezonde balans te vinden tussen sparen en beleggen. Om de juiste balans te vinden raden wij altijd aan om met een financieel adviseur te praten voordat je begint met beleggen.  

 

 

Investeren in vastgoed anno maart 2023 

Investeer je in vastgoed of ben je dit van plan? Let dan even goed op!  Ook op vastgoed wordt gebruik gemaakt van een fictieve rendementsheffing van 6,17%. Ook is de rente op verhuurhypotheken enorm gestegen. Daardoor is beleggen in vastgoed ineens een stuk minder aantrekkelijk geworden, want dit gaat ten koste van de rendementen. Daarnaast verandert er een hoop als het puntenstelsel wordt aangepast, waardoor je minder huur kunt vragen.  

 

Kortom: het wordt een stuk minder interessant om te investeren in vastgoed.   

 

Zo is het voor jou misschien slimmer zijn om andere wegen te zoeken om rendement te maken. Je eigen hypotheekschuld aflossen of beleggen in aandelen bijvoorbeeld.  

 

Deze wijzigingen in rendementsheffing staan hevig ter discussie in de politiek en de kans is dus groot dat het huidige beleid nog aangepast gaat worden in de nabije toekomst.  

Ook voor vastgoed geldt: iedere situatie is uniek. Onze specialisten helpen je graag om je duidelijkheid te geven en te zorgen dat jij een mooi rendement behoudt.  

 

Plannen analyseren en aanpassen 

Bij het opbouwen van vermogen kunnen zoals je ziet veel factoren een rol spelen. Wil jij niet dat je vermogen verdampt? Maak dan een goed plan om je vermogen op te bouwen en bekijk deze regelmatig om er zeker van te zijn dat jouw plan nog werkt. Als jij liever geniet van wat echt belangrijk is in jouw leven, plan dan een afspraak in met onze Vixxers van Geldplanning om een plan te maken dat past bij jouw doelen. 

 

×

Persoonlijke berekening hypotheek 🏡💸

Laat je gegevens achter en de beste Vixxer voor jouw situatie neemt zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken voor een persoonlijke berekening van Vixx!

Je hypotheek via Vixx

 • Gratis en vrijblijvend voorstel
 • Tot 24% meer hypotheek
 • Tot 37% lagere hypotheeklast
 • Berekening gratis en vrijblijvend
 • Waar en wanneer jij wilt
×
×

Download the whitepaper

*Bij het klikken op download ga je akkoord met onze privacy policy.

download
×
×

Kennismaking geldplanning

Laat nu je gegevens achter en we bellen je terug om een afspraak te maken voor een gratis kennismaking met Vixx Geldplanning

Kennismaking Vixx Geldplanning

 • Maak een plan voor je financiele toekomst
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Gratis en vrijblijvende intake
 • Ervaren adviseur
×
×

Terugbelverzoek ☎️

We bellen je graag terug om je uitdaging te bespreken! Vul hieronder je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

×
×

Kennismaking Vixx Familieplan

Laat nu je gegevens achter voor een gratis adviesgesprek voor het Vixx Familieplan. Dan vertellen we je precies wat in jouw situatie de beste oplossing is en hoe wij je kunnen helpen.

adviesgesprek Vixx Familieplan

 • Gratis en vrijblijvend
 • Advies van een ervaren specialist
 • Binnen 24 uur
 • Waar en wanneer jij wilt
×
×

Gratis adviesgesprek hypotheek

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn bij het kopen van een nieuw huis? Met een gratis adviesgesprek helpen we je op weg!

Adviesgesprek huis kopen via Vixx

 • Gratis en vrijblijvend
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Hypotheekberekening
 • Advies woningmarkt
×
×

Download whitepaper Vixx Franchise Geldzaken

Download onze whitepaper en ontdek hoe Vixx Franchise voor jou kan werken

In de Whitepaper

 • Alle voordelen op een rijtje
 • Leadvergoedingen systeem
 • Profielcheck
 • Het onboardingsproces
×
×

Jammer dat je geen Vixx Membership wilt worden.

MEMBERSHIP - Afmelden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×
×

Betalingsgegevens Vixx Service Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor het Vixx Service Membership op. Je ontvangt de overeenkomst ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vixx Service Membership

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx content
×
×

Aangifte inkomstenbelasting via Vixx

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Laat Vixx het lekker voor je regelen!

Meld je aan via dit formulier en we nemen snel contact met je op.

Belastingaangifte via Vixx

 • €139,-
 • Vixx regelt alles
 • Jaarlijks honderden aangiften via Vixx
 • Maak gebruik van alle gunstige regels
×
×

Vixx Verzekercheck

Laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk om je verzekeringen door te nemen!

 

Vixx Verzekercheck

 • De beste deal
 • Makkelijk en snel geregeld
 • Voor al je schadeverzekeringen
 • Persoonlijke risicoscan
×
×

Aangifte inkomstenbelasting via Vixx Amsterdam

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Laat Vixx het lekker voor je regelen!

Meld je aan via dit formulier en we nemen snel contact met je op.

Belastingaangifte via Vixx

 • €139,-
 • Vixx regelt alles
 • Jaarlijks honderden aangiften via Vixx
 • Maak gebruik van alle gunstige regels
×
×

VvE Formulier

Ben je benieuwd wat Vixx voor jouw VvE kan betekenen? Laat je gegevens achter en we nemen contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Intake Vixx VvE

 • Persoonlijke service
 • Dé partner voor bestuurders
 • Ontdek alle voordelen
×
×

✅ Vixx Finance Check

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor een gratis Finance Check!

We vertellen je hoe we jouw boekhouding makkelijker kunnen maken en waar de kansen liggen binnen je bedrijf.

Gratis en vrijblijvend

 • Check op je boekhouding
 • Plan voor verbetering
 • Demo digitaal boekhoudpakket
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Ervaren finance consultant
×
×

🖥️💸 Vixx Geldscherm

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor het inrichten van jouw Vixx Geldscherm!

We richten de basis van jouw geldscherm in, zodat je zelf aan de slag kan!

Voordelen

 • €16,95 p.m. - Gratis voor Vixx Members!
 • Inzicht in je geldsituatie
 • Altijd up to date
 • Advies als je dat nodig hebt
×
×

🏡 Mijn Huiszaken

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor het inrichten van jouw Mijn Huiszaken account!

We richten de basis van jouw Mijn Huiszaken account in, zodat je zelf aan de slag kan!

Voordelen

 • Exclusief voor Vixx Members
 • Zoek jouw nieuwe droomhuis
 • Als eerste op de hoogte
 • Inzicht in de waarde van jouw huis
 • Verduurzamingsrapport
×
×

Aanvraag Vixx Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor je membership. Deze ontvang je ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden - warm

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vixx Service Membership

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Mijn Huiszaken
 • Vixx Geldscherm
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx Content
×
×

Verzoek communicatie

Vul hieronder in wat het probleem is en we nemen het in behandeling!

Verzoek communicatie

Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Test

×
×

Aanvraag Vixx Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor je membership. Deze ontvang je ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden - campagne

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit nu af zónder €75 opstartkosten

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Mijn Huiszaken
 • Vixx Geldscherm
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx Content
×
×

afzien van Vixx Membership

Met dit formulier bevestig je dat je afziet van een Vixx Membership en akkoord gaat met de gevolgen

MEMBERSHIP - Afmelden - campagne

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gevolgen geen membership

 • ❌ +/- €125 uurloon bij inventarisatie
 • ❌ Geen Vixx kluis
 • ❌ Geen andere voordelen
×
×
×
×

Z - OUD - Standaard formulier pop-up

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×

Z - OUD - Terugbelverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.