hoge inflatie:
wat moet je ermee?!

Overal om je heen merk je dat we te maken hebben met hoge inflatie. Je ziet het op het nieuws, prijzen worden merkbaar hoger en het is het gesprek van de dag. Maar wat is het nu precies, hoe raakt het je en wat kun jij ertegen doen? In dit verhaal proberen we het je simpel en overzichtelijk uit te leggen, zodat jij grip kunt houden op je geldzaken. Grofweg zijn er drie dingen die jij kunt doen: geld besparen, inkomen verhogen en je geld aan het werk zetten. We leggen het je uit! 

Wat is inflatie eigenlijk?

Inflatie wordt ook wel geldontwaarding genoemd. Je geld wordt dus minder waard. Oftewel: je koopt minder voor je euro. Dat heeft met allerlei zaken te maken: er is veel geld in de wereld, veel grondstoffen zijn schaars en er zijn problemen met levering en productie van goederen. Dat zorgt er allemaal voor dat zaken duurder worden. En daardoor kun jij minder kopen van je geld.

 

Concreet voorbeeld: de boodschappen worden duurder. Waar je voorheen €80 betaalde voor je wekelijkse boodschappen, betaal je nu voor dezelfde artikelen €90. Dat betekent dat je geld minder waarde heeft. Je koopkracht neemt dus af

Waarom is dat erg?

Oké, dus alles wordt duurder. Dat betekent nu dat je minder geld overhoudt voor leuke dingen en om te sparen. En dat is natuurlijk vervelend. Maar naast de effecten op de korte termijn, heeft hoge inflatie die langer aanhoudt ook nadelige effecten op de langere termijn. Het geld dat je nu spaart wordt namelijk ook minder waard over tijd. Stel je hebt nu €20.000,- op de bank staan voor de studie van je kind, dan is dat geld na drie jaar 6% inflatie nog maar €16.611,- waard.

 

Nu je nauwelijks rente krijgt op je spaargeld betekent het dus dat je spaargeld een stuk minder waard wordt. Dus niet alleen nu, maar vooral richting de toekomst is hoge inflatie problematisch. 

Wat kun je er tegen doen?

Gelukkig kun je actie te ondernemen op je geldzaken om de schade van inflatie in jouw portemonnee beperken. Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten. Ten tijde van inflatie is de stelregel: geld wordt minder waard, doordat spullen en beleggingen duurder worden. Door je geld te beleggen, kun je geldontwaarding tegengaan. Je spaargeld wordt dus minder waard, omdat het stilstaat en je geen rendement maakt over dit geld. Daarom is het interessant om te bedenken hoe je jouw geld aan het werk kunt zetten. Met een veilige beleggingsstrategie is je rendement vaak al hoger dan de inflatie.

 

Lees snel verder en ontdek wat jij concreet kunt doen aan de gevolgen van hoge inflatie voor jouw portemonnee!

Verlaag je lasten

Breng je uitgaven in kaart

Het klinkt zo simpel, maar veel mensen hebben geen idee wat er iedere maand uit de portemonnee vliegt en waar naartoe. Door je uitgaven van de afgelopen maanden eens onder elkaar te zetten, krijg je hierin inzicht. Hoe doe je dat? Pak de app van je bank erbij en loop alle transacties na. Als je helemaal lekker bezig bent, maak je categorieën voor je uitgaven. Zo krijg je overzicht. Daarnaast helpt het om inzicht te krijgen in welke abonnementen en contracten je allemaal hebt lopen.

Zeg je abonnementen op

Veel mensen hebben een hele rits aan abonnementen lopen die ze allang vergeten zijn of niet meer nodig hebben. Een tientje hier, een tientje daar. Dat loopt al snel op! En die grote bedrijven achter deze abonnementen voeren allemaal inflatiecorrecties door, waardoor de prijzen alleen meer meestijgen. Dus hoe saai het ook is, loop eens door je bankapp en denk na of je die abonnementen echt nodig hebt. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar! 

Profiteer van de lage hypotheekrente en bespaar op je maandbedrag

De hypotheek is vaak de grootste kostenpost van een huishouden. En ook al is de rente begin 2022 wat gestegen, historisch gezien staat de rente nog steeds erg laag. Er is dus vaak een besparing op de hypotheek mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten. Daarnaast kun je profiteren van de lage rente door je huis te verduurzamen. Lees hier meer over hypotheek oversluiten via Vixx.

Verduurzaam je huis en bespaar op energie

Naast de hypotheek is de energierekening maandelijks een flinke kostenpost. Zeker nu de energieprijzen zo hard stijgen! Minder energieverbruik kan dus een flinke besparing opleveren. Juist nu de inflatie zo hoog is, is het verstandig om spaargeld te investeren in verduurzaming. Dan levert je geld iets op. Als je nu niet veel spaargeld over hebt voor verduurzaming, kun je er ook voor kiezen om een hypotheek te gebruiken om je woning te verduurzamen. Daarvoor zijn allerlei gunstige regelingen. De rekensom is simpel: als je 10% rendement maakt op je investering en daarvoor leen je geld tegen 2% rente, maak je dus 8% rendement. Hierover kan je adviseur je meer vertellen! Lees meer over hoe je slim kunt investeren in verduurzaming van je huis.

Onderhandel met je leverancier 📺⚡️

Het kan ontzettend lonen om te onderhandelen met je leverancier voor bijvoorbeeld TV of energie. Deze leveranciers hebben allemaal een budget beschikbaar om jou klant te maken. Acquisitiebudget noemen ze dat. Dit budget zit verwerkt in de prijs. En je kan je dus voorstellen dat een leverancier jou liever behoudt als klant, dan dat zij weer nieuwe klanten moeten werven. Dit kun je gebruiken in je onderhandelingen met de leverancier. Zo kun je al snel tientjes per maand besparen. En wil je leverancier geen korting geven? Maak dan gebruik van een aanbieding van de concurrent om te besparen!

Verhoog je inkomen en zet je geld aan het werk

Salaris groeit niet mee: regel loonsverhoging

Je salaris groeit vaak niet zo hard mee als de inflatie. En dat betekent dus dat je koopkracht achteruit gaat. Terwijl veel werkgevers aan de voorkant wel de prijzen voor klanten indexeren. Daarnaast is in de huidige arbeidsmarkt goed personeel schaars. Voor jou dus niet zomaar tien anderen. Deze combinatie maakt dat je als werknemer een goede uitgangspositie hebt in salarisonderhandelingen. Ben je gebonden aan een CAO of een salarisplafond? Kijk dan eens naar je secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien kun je wel een declaratie voor je telefoon of andere onkosten indienen om je lasten te drukken.

Probeer meer inkomsten te genereren

Naast je inkomen bij je baas, kun je natuurlijk ook proberen om op andere manieren wat meer geld te verdienen. Misschien heb je wel een hobby waar je wat mee kunt bijverdienen of heb je waardevolle kennis die je kunt verkopen. Door slim gebruik te maken van online verdienmodellen, kun je met een paar uur per week al snel een mooie extra inkomstenstroom genereren. Vooral onder jonge mensen is deze ‘side hustle’ strategie erg populair. Je kunt bijvoorbeeld via social media following proberen op te bouwen met je kennis of hobby, een website maken en daarop advertenties tonen of je tijd en kennis verkopen als freelancer buiten je werkuren. 

Ga beleggen in plaats van sparen 

We hebben al eerder uitgelegd dat geld in deze tijd van hoge inflatie en lage rente niet de beste manier is om ‘vermogen’ op te bouwen. Daarom zien we dat veel mensen gaan beleggen. Door gespreid en defensief te beleggen, kun je relatief veilig aan je vermogensopbouw werken. Als je gaat beleggen, loop je natuurlijk ook altijd het risico dat je inleg minder waard wordt. Daarom is het verstandig om een buffer in geld op de bank aan te houden. Als die hoog genoeg is, kun je vervolgens maandelijks een bedrag beleggen. Er zijn talloze manier om hiermee te beginnen. Wij raden je echter aan om met een expert te praten of met kleine bedragen te beginnen om zelf kennis en ervaring op te doen voor je hiermee aan de slag gaat.

Verkoop spullen en beleg de opbrengsten

We hebben allemaal spullen in huis die we eigenlijk niet gebruiken: gadgets, boeken, oude meubels, sieraden en ga zo maar door. Dat is waarde die maar ligt te verstoffen en dat is zonde! Als je spullen die je niet gebruikt verkoopt, maak je andere mensen blij, ruim je lekker op en creëer je middelen om te gaan beleggen. Zo sla je drie vliegen in één klap!

Maak gebruik van je overwaarde en investeer

Naast de prijzen van energie, boodschappen en andere spullen stijgt ook de waarde van je woning mee met de inflatie. Daarnaast hebben we te kampen met woningschaarste. Veel mensen hebben dus flinke overwaarde in de woning. Maar wat moet je ermee? Die overwaarde kun je opnemen en gebruiken om te investeren in dingen die geld opleveren: verduurzaming, vastgoed of aandelen. Wees je er wel bewust van dat dit risicovoller is dan wanneer je ervoor kiest om spaargeld te gebruiken. Je financieel adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden!

 

Laat een Vixx Geldplanning maken

Wil je zelf aan de slag om je te wapenen tegen inflatie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze adviseurs denken graag met je mee!

 

Vixx Geldplanning maakt op basis van jouw persoonlijke situatie een plan om je doelen te realiseren. Benieuwd hoe dat werkt?

 

Ontdek Vixx Geldplanning
×

Persoonlijke berekening hypotheek 🏡💸

Laat je gegevens achter en de beste Vixxer voor jouw situatie neemt zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken voor een persoonlijke berekening van Vixx!

Je hypotheek via Vixx

 • Gratis en vrijblijvend voorstel
 • Tot 24% meer hypotheek
 • Tot 37% lagere hypotheeklast
 • Berekening gratis en vrijblijvend
 • Waar en wanneer jij wilt
×
×

Download the whitepaper

*Bij het klikken op download ga je akkoord met onze privacy policy.

download
×
×

Kennismaking geldplanning

Laat nu je gegevens achter en we bellen je terug om een afspraak te maken voor een gratis kennismaking met Vixx Geldplanning

Kennismaking Vixx Geldplanning

 • Maak een plan voor je financiele toekomst
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Gratis en vrijblijvende intake
 • Ervaren adviseur
×
×

Terugbelverzoek ☎️

We bellen je graag terug om je uitdaging te bespreken! Vul hieronder je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

×
×

Kennismaking Vixx Familieplan

Laat nu je gegevens achter voor een gratis adviesgesprek voor het Vixx Familieplan. Dan vertellen we je precies wat in jouw situatie de beste oplossing is en hoe wij je kunnen helpen.

adviesgesprek Vixx Familieplan

 • Gratis en vrijblijvend
 • Advies van een ervaren specialist
 • Binnen 24 uur
 • Waar en wanneer jij wilt
×
×

Gratis adviesgesprek hypotheek

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn bij het kopen van een nieuw huis? Met een gratis adviesgesprek helpen we je op weg!

Adviesgesprek huis kopen via Vixx

 • Gratis en vrijblijvend
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Hypotheekberekening
 • Advies woningmarkt
×
×

Download whitepaper Vixx Franchise Geldzaken

Download onze whitepaper en ontdek hoe Vixx Franchise voor jou kan werken

In de Whitepaper

 • Alle voordelen op een rijtje
 • Leadvergoedingen systeem
 • Profielcheck
 • Het onboardingsproces
×
×

Jammer dat je geen Vixx Membership wilt worden.

MEMBERSHIP - Afmelden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×
×

Betalingsgegevens Vixx Service Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor het Vixx Service Membership op. Je ontvangt de overeenkomst ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vixx Service Membership

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx content
×
×

Aangifte inkomstenbelasting via Vixx

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Laat Vixx het lekker voor je regelen!

Meld je aan via dit formulier en we nemen snel contact met je op.

Belastingaangifte via Vixx

 • €139,-
 • Vixx regelt alles
 • Jaarlijks honderden aangiften via Vixx
 • Maak gebruik van alle gunstige regels
×
×

Vixx Verzekercheck

Laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk om je verzekeringen door te nemen!

 

Vixx Verzekercheck

 • De beste deal
 • Makkelijk en snel geregeld
 • Voor al je schadeverzekeringen
 • Persoonlijke risicoscan
×
×

Aangifte inkomstenbelasting via Vixx Amsterdam

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Laat Vixx het lekker voor je regelen!

Meld je aan via dit formulier en we nemen snel contact met je op.

Belastingaangifte via Vixx

 • €139,-
 • Vixx regelt alles
 • Jaarlijks honderden aangiften via Vixx
 • Maak gebruik van alle gunstige regels
×
×

VvE Formulier

Ben je benieuwd wat Vixx voor jouw VvE kan betekenen? Laat je gegevens achter en we nemen contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Intake Vixx VvE

 • Persoonlijke service
 • Dé partner voor bestuurders
 • Ontdek alle voordelen
×
×

✅ Vixx Finance Check

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor een gratis Finance Check!

We vertellen je hoe we jouw boekhouding makkelijker kunnen maken en waar de kansen liggen binnen je bedrijf.

Gratis en vrijblijvend

 • Check op je boekhouding
 • Plan voor verbetering
 • Demo digitaal boekhoudpakket
 • Waar en wanneer jij wilt
 • Ervaren finance consultant
×
×

🖥️💸 Vixx Geldscherm

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor het inrichten van jouw Vixx Geldscherm!

We richten de basis van jouw geldscherm in, zodat je zelf aan de slag kan!

Voordelen

 • €16,95 p.m. - Gratis voor Vixx Members!
 • Inzicht in je geldsituatie
 • Altijd up to date
 • Advies als je dat nodig hebt
×
×

🏡 Mijn Huiszaken

Laat je gegevens achter en we nemen contact op voor het inrichten van jouw Mijn Huiszaken account!

We richten de basis van jouw Mijn Huiszaken account in, zodat je zelf aan de slag kan!

Voordelen

 • Exclusief voor Vixx Members
 • Zoek jouw nieuwe droomhuis
 • Als eerste op de hoogte
 • Inzicht in de waarde van jouw huis
 • Verduurzamingsrapport
×
×

Aanvraag Vixx Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor je membership. Deze ontvang je ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden - warm

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vixx Service Membership

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Mijn Huiszaken
 • Vixx Geldscherm
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx Content
×
×

Verzoek communicatie

Vul hieronder in wat het probleem is en we nemen het in behandeling!

Verzoek communicatie

Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Test

×
×

Aanvraag Vixx Membership

Met deze gegevens maken we de overeenkomst voor je membership. Deze ontvang je ter controle en ondertekening in je Vixx Kluis.

MEMBERSHIP - Aanmelden - campagne

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit nu af zónder €75 opstartkosten

 • Alle Vixxers tot je beschikking
 • Mijn Vixx Kluis
 • Mijn Huiszaken
 • Vixx Geldscherm
 • Service en beheer geldzaken
 • Jaarlijkse update
 • Exclusieve Vixx Content
×
×

afzien van Vixx Membership

Met dit formulier bevestig je dat je afziet van een Vixx Membership en akkoord gaat met de gevolgen

MEMBERSHIP - Afmelden - campagne

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gevolgen geen membership

 • ❌ +/- €125 uurloon bij inventarisatie
 • ❌ Geen Vixx kluis
 • ❌ Geen andere voordelen
×
×
×
×

Z - OUD - Standaard formulier pop-up

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
×

Z - OUD - Terugbelverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.